Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΚΕ : απροσχημάτιστη στήριξη της χούντας Άσσαντ




Κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δύο μόλις 24ωρα πριν από την πραγματοποίηση της πρώτης συνόδου των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», που αναμένεται να εντείνει παντοιοτρόπως τις πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία. Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω μετά την είδηση για το θάνατο δύο ξένων δημοσιογράφων στη Χομς, και τον τραυματισμό δύο άλλων.





Σε αντικείμενο διπλωματικών παζαριών εξελίσσεται η προοπτική δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως επαναλαμβάνει με επιμονή τις τελευταίες μέρες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Χτες, στο ζήτημα αναφέρθηκε ξεκάθαρα η Μόσχα, τόσο διά του Προέδρου Μεντβέντεφ όσο και διά του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Το σχέδιο προβλέπει μια πρώτη εκεχειρία ορισμένων ημερών, για να μπορέσουν τα μέλη του να φθάσουν οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και μια δεύτερη συμφωνία για κατάπαυση πυρός δύο ώρες καθημερινά, προκειμένου να διασφαλίζεται η απομάκρυνση τραυματιών, νεκρών και γυναικόπαιδων καθώς και η παροχή τροφής, νερού και φαρμάκων.



Η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξει και την, εντός των ημερών, αποστολή της επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Συρία, της Βάλερι Εϊμος, με στόχο να συζητήσει με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να διασφαλίσει την εφαρμογή αν όχι του σχεδίου του Ερυθρού Σταυρού, κάποιου παρόμοιου. Η Μόσχα τόνισε ότι συζητά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να βρεθεί λύση αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται τη λύση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως τίθεται μέχρι στιγμής «γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, αν δεν υπάρξει συναίνεση από όλους, στην αναγκαιότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων για τη διατήρησή τους».



Ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του, χτες, και συμφώνησαν ότι τάσσονται υπέρ της διπλωματικής λύσης διά του διαλόγου και ενάντια σε κάθε ξένη επέμβαση. Με τη ρωσική θέση διαφώνησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, που επίσης συνομίλησε με τον Μεντβέντεφ. Ο Αμπντουλάχ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει λόγος για διάλογο όπως συμπεριφέρεται η Δαμασκός», επιμένοντας στη θέση περί αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία και περί αναγκαιότητας στήριξης, παντοιοτρόπως, της αντιπολίτευσης. Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που είναι ένα μόνο μέρος των αντικαθεστωτικών, που εκφράζει κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ίσως μόνο μια ξένη επέμβαση θα διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάπαυση του πυρός».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6711834&publDate=23/2/2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου