Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

«Ο Aγών μου» του Χίτλερ θα κυκλοφορήσει επίσημα στη Βαυαρία

Η τοπική κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μία νέα, σχολιασμένη από ιστορικούς έκδοση του διαβόητου βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου». Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη έκδοση από φοιτητές, πανεπιστημιακούς αλλά και κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την άνοδο, την επικράτηση και τα εγκλήματα του ναζισμού. Θα κυκλοφορήσει μάλιστα και μία πιο ευσύνοπτη έκδοση για χρήση από μαθητές στα σχολεία.



«Η απόφαση ελήφθη μετά από συζητήσεις με υποστηρικτές και αντιπάλους αυτής της κίνησης. Θέλουμε να αφαιρεθεί το μυστήριο που περιβάλλει το βιβλίο. Θέλουμε να αποσαφηνίζουμε τις ανοησίες που υπάρχουν σε αυτό και τις καταστροφικές του συνέπειες» εξήγησε ο Μάρκους Σέντερ, ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Η πολυσέλιδη και ενδελεχώς σχολιασμένη έκδοση θα γίνει το 2015, χρονιά που νομικώς εκπνέει η περίοδος διατήρησης των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου, τα οποία ανήκουν στη Βαυαρία - σε φυλακή της οποίας ήταν έγκλειστος ο μετέπειτα «φύρερ» όταν άρχισε την συγγραφή, το 1924. Τυπικά η κυκλοφορία του βιβλίου δεν απαγορεύεται στη Γερμανία, αλλά μετά τον πόλεμο οι Αρχές της Βαυαρίας δεν δίνουν άδεια για επανεκτύπωση - καθεστώς που λήγει το 2015, 90 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου (ο δεύτερος εκδόθηκε το 1926).

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε η δικαστική διαμάχη του βαυαρικού κράτους με εκδοτικό οίκο της Βρετανίας, ο οποίος προγραμμάτιζε άμεσα τη δική του σχολιασμένη έκδοση, με την προοπτική να την κυκλοφορήσει στη Γερμανία. Δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε ότι μία τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τον βαυαρικό νόμο. Ο βρετανός εκδότης Πίτερ Μακ Γκι ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης.

Ορισμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι οικογένειές τους φοβούνται ότι οι νεοναζί θα βρουν στην επανέκδοση του βιβλίου μία αφορμή για ρατσιστική και ξενοφοβική προπαγάνδα.

Ο Χίτλερ έγραψε το βιβλίο «Ο Αγών μου» το 1924 κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του και συνδύασε αυτοβιογραφικά στοιχεία μαζί με τις απόψεις του για την «αγνή Αρια Φυλή», το μίσος του για τους Εβραίους και την εναντίωσή του στους κομουνιστές. Εκατομμύρια αντίτυπα διανεμήθηκαν μέχρι τον θάνατό του το 1945.

Ο κ. Σέντερ είπε ότι από το 2016 όποιος θέλει θα μπορεί να εκδίδει αντίτυπα του βιβλίου χωρίς άδεια, εκτός αν το χρησιμοποιεί για να υποκινεί τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και τον αρνητισμό ως προς την ιστορική πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος.

http://www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου